Нашите честоти

Get Adobe Flash player

SMS поздрави

sms-pozdravi

Слушай онлайн

Слушай с любимия си плейър

                     или ни слушай в tunein:

        tunein logo 2px

Новини

samuilova krepost 18240

На 29 юли се навършват 1003 години от битката при Ключката клисура. На тази дата Община Петрич, Исторически музей - Петрич и жителите на общината ще почетат паметта на загиналите пред паметника на цар Самуил, намиращ се в Национален парк-музей „Самуилова крепост“.
Програмата ще започне в 10.00 часа пред паметника на цар Самуил със заупокойна молитва за загиналите в битката в полите на Беласица и молебен за здраве, който ще отслужи отец Ангел Кочев. Историческата беседа за битката ще разкажат екскурзоводите на Самуилова крепост и деца от с. Коларово. След това на паметника на цар Самуил ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност и преклонение пред паметта на всички взели участие в битката при Ключката клисура.

maxresdefault

От днес до 29 юли в продължение на четири дни Банско ще бъде задължителна спирка от лятната ваканция за стотици киномани, любители на екстремното и приключенско кино. В дните на лятната филмомания под звездите ще бъдат прожектирани 13 филма, разкриващи вълнуващи моменти от живота на десетки професионалисти, търсачи на силни усещания. Селекцията от най-добрите филми от програмата ще пренесе киноманите в непознати места по цял свят.  Зрителите ще имат възможността безплатно да гледат уникални кадри, заснети на едни от най-красивите, труднодостъпни места на планетата и да се пренесат до изключително интересни места –от Мадагаскар до Алеутските острови, ще се изкачат до най-високия връх в Якутия и в целия Североизточен Сибир, ще пътешестват нощем през лунните пейзажи на Юта до горите край тихоокеанското крайбрежие на американския Северозапад. Прожекциите започват в 21:00 часа на площад „Никола Вапцаров“. При дъждовно време Голямата зала на Народно читалище „Никола Вапцаров” ще се превърне с своеобразен дом на киното.

muzeisandanski

Уникално мраморно изображение на мъж, за което археолозите предполагат, че е едно от най-ранните изображения на Христос, е сред новите попълнения на експозицията в музея в Сандански. Мраморната находка е част от колона, върху която е изваян образа на мъж заедно с Божия агнец. Споменават се още в Евангелието на Йоан и са изключително редки като изображение. Находката е открита преди няколко години в централния кораб на раннохристиянската Епископска базилика от 5-6 век. Според археолозите това е едно от най-ранните изображения на Иисус Христос от времето на 6-и век. Доказателство за това историците откриват и в раннохристиянските символи, свързани с Господ и изваяни върху древната находка. Над 10 хиляди души от страната и чужбина са посетили за последните шест месеца археологическия парк в град Сандански.

dmazneikov

Колоездачите от петричкия клуб „Виво“ се завърнаха със сребро при мъжете и злато при децата до 14 г. от държавния личен и отборен шампионат по планинско спускане с велосипеди, проведел се в курорта Боровец. Теодор Мавродиев стана републикански вицешампион при едно от първите си състезания при  мъжете. Той е носител на приза, „Спортист №1 на Петрич” в категория „Юноши“ за 2016 г. и е признат за най-бързо развиващият се млад планински колоездач у нас. Другият представител на „Виво“,  Иван Атанасов завърши на 9-та позиция от общо 33-ма спускачи, финиширали успешно по рилските склонове. Златото във възрастовата група до 14 години грабна петричанинът Димитър Мазнейков, оставяйки втория в класирането на половин минутна дистанция зад себе си.

dremdjiev

Добре поддържаната маркировка е едно от най-важните условия за превръщането на планина Беласица в желана туристическа дестинация. Маркировката осигурява безопасен достъп до красивите местности и върхове, откъдето се откриват уникални гледки в четирите посоки. Дългогодишният председател на туристическо дружество „Калабак“ Григор Дремджиев публикува снимки в социалната мрежа, показващи новите табелки, поставени в планина Беласица за улеснение на туристите. Освен местности и маршрути, има и такива, които указват местата с вода. Проектът е реализиран съвместно с Природен парк "Беласица".

sms

За първото полугодие на тази година броят на изпратените безплатни sms известия е над 130 000

 

През първите шест месеца на 2017 г. над 17 000 клиенти на ЧЕЗ Електро България се регистрираха за безплатните sms услуги - известие преди предстоящо прекъсване на електрозахранването и проверка на сметката със sms. От изпратените sms-и за периода януари – юни средно на месец около 5 процента са за проверка на сметка, а с останалите 95% дружеството е напомнило на клиентите, че са пропуснали стандартния срок за плащане на сметката си. Проверката на задължението за използвана електроенергия се извършва с кратко съобщение с текст „smetka“ на 170077, без увеличение на цената, според конкретния тарифен план. Всички разходи по изпращане на информативнитеsms-и се поемат от „ЧЕЗ Електро България“ АД. 

Sms услугите са достъпни за клиентите на мобилните оператори М-Тел, Теленор и Виваком. Те могат да бъдат заявени онлайн на www.cez.bg, с изпращане на кратко съобщение на 170077 с текст 12-те цифри на клиентския номер, в центровете за клиенти на ЧЕЗ и в офисите на „Изипей“. Регистрацията за sms услугите на ЧЕЗ Електро е безплатна. При регистрация чрез sms на 170077 клиентът заплаща еднократно изходящото съобщение според тарифния си план, без увеличение на цената. 

Получаването на електронни известия преди прекъсване на захранването е напълно безплатно за клиентите на ЧЕЗ Електро. Услугите се активират в рамките на 24 часа след извършване на регистрацията. При смяна на мобилния оператор, във връзка с техническото осигуряване на услугата, е необходимо клиентът своевременно да уведоми за това компанията на денонощния телефон 0700 10 010, на Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. или в център за клиенти на ЧЕЗ.

 

krajbaavtomobil

Всеки месец в Благоевградска област се крадат по пет автомобила. Това сочи справка на МВР, получена по Закона за достъп до обществена информация. От началото на годината до края на месец юни на 2017 година на територията на Областна дирекция МВР-Благоевград противозаконно са отнети 29 автомобила. Подобна е била тенденцията в кражбата на коли в Пиринско и в предходната година. През цялата 2016 година в областта са откраднати 57. През зимните месеци автоджамбазите вилнеят в зимния курорт Банско. Там тази зима "изчезнаха" няколко луксозни возила, сред които и три джипа, собственост на чужди туристи.

padnalkamaky

Паднал камък от скат над пътя между хижа Ветрен и Банско потроши товарен автомобил и рани млада жена. Инцидентът е станал на 23 юли. Около 17.30 часа откъснала се отломка от ската се стоварила върху преминаващия по платното камион, управляван от 51-годишна водачка от София. Камъкът счупил задното стъкло на автомобила и ранил 28-годишна жена, пътуваща в мерцедеса. Пострадалата е транспортирана за лечение в УМБАЛСМ „Пирогов“ без опасност за живота.

borovinki56

Започва сезонът за бране на боровинки в Природен парк „Беласица“. Въз основа на Закона за лечебните растения и Плана за управление на парка се регулира управлението на ресурсите от лечебни растения, в това число защитата, устойчивото използване, събирането и търговията с тях.  Във връзка с регламентираното събиране на диворастящите плодове от боровинка,  Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите уведомява обществеността, че позволеното количество за лични нужди на едно лице в рамките на един ден е до 4 кг. За събирането на плодове за стопански нужди е необходимо разрешително. Издаването на позволително за събиране на боровинки се извършва от Дирекция на Природен парк „Беласица“ в село Коларово, община Петрич.

Вторник, 25 Юли 2017 14:31

Празнуваме Лятна Света Анна

От Manager

svana33

На 25 юли църквата отбелязва Успение на Света Анна. Тя е била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. Според библейските сказания светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на майчинството. Българите наричат празника Лятна Света Анна. Светицата се почита най-вече от жените като покровителка и защитница на бременните невести и на раждаемостта. На празника се спазват строго някои забрани - не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете. Майките раздават пресни пити, за да бъдат здрави рожбите им.

Страница 1 от 434