Нашите честоти

Get Adobe Flash player

SMS поздрави

sms-pozdravi

Слушай онлайн

Слушай с любимия си плейър

                     или ни слушай в tunein:

        tunein logo 2px

Новини

kresna

Повишена е опасността от падащи камъни в района на Кресненското дефиле и прохода Предел. Шофьорите да се движат с повишено внимание на главен път Е-79 в участъка Благоевград-Стара Кресна, поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. От Областно пътно управление-Благоевград отправят апел към водачите на моторни превозни средства да шофират внимателно, съобразявайки се с пътната обстановка и спазвайки дистанция.

991-ratio-rozhenski-manastir-obir

Продължава издирването на мъжете, които снощи нахлуха в Роженския манастир. Нападателите завързали свещеника, който бил сам в светата обител и започнали да претърсват за антични ценности. Мъжете са счупили 11 от общо 20 камери за видеонаблюдение, но записите се съхраняват и разследващите са установили, че маскиран е бил само един от тях. От полицията все още не уточняват колко на брой са били-четирима или шестима. Някои от мъжете са били на входа на манастира, за да пазят, а останалите са влезли и са нападнали свещеника, който бил сам. Предполага се, че те са посетили преди няколко дни манастира, за да проучат терена. Местни жители разказаха, че от години в района има легенда за скрито имане в манастира. Нападателите са разкопали зазидан прозорец, надявайки се да намерят скрито имане, такова не са намерили обаче. Ценните икони, които се съхраняват в манастира, не са откраднати. Няма информация да са взети и пари от касата с даренията. Една от версиите е, че крадците предварително са научили, че игуменът на манастира е в чужбина. Нападнатият свещеник е от Хаджидимовския манастир и е бил изпратен по заместване в Рожен. От Министерството на културата съобщиха, че ще извършват проверка дали са нанесени щети на недвижимата културна ценност.

11112

Община Петрич ще отбележи тържествено 110-годишнината от обявяването на Независимостта на България. На 21 сепетмври, петък, от 20:00 часа на централния площад ще бъде представен мюзикълът „Българи от старо време“ по едноименната повест на Любен Карвелов. На 22 сепетмври, събота, от 11:00 часа пред паметника „Загинали за Родината“ ще има изпълнения на Общинския детско-юношески духов оркестър, музикално-поетична програма и поднасяне на цветя и венци пред Паметника. През целия съботен ден, 22 сепетември, вратите на Историческия музей в град Петрич ще бъдат отворени за посетители, входът ще е свободен.

kesten376

Фестивалът на кестена тази година ще се проведе на 13 октомври в село Коларово, община Петрич. Фестивалът се организира от Дирекцията на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите, съвместно с Югозападното държавно предприятие, Българска фондация „Биоразнообразие“ и Пирински туристически форум, както и с активното участие на кметовете и читалищните секретари на подгорските села. За седма поредна година празникът ще събере жители и гости на община Петрич в китното село Коларово, където отново ще има богата фестивална програма.

hram-bansko-575129-810x0

Продължава изографисването на катедралния храм "Света Троица" в Банско - паметник на културата и един от символите на града. С финансовата помощ от общината и от щедри дарители, реставраторите подновиха работата си по изписването на северната стена в черквата. Новата живописна украса се изпълнява в стила и традиции на Банската художествена школа от 19 век.

parviuchebendenbansko23

С Вазовото стихотворение „Аз съм българче” започна учебната година в град Банско. То бе произнесено в един глас от всички ученици в планинския курорт – от най-малките първокласници до техните каки и батковци в гимназиалните курсове. В церемонията участваха всичките пет учебни заведения. Тържественото общоградско откриване на учебната година се проведе на пл. „Никола Вапцаров”. През настоящата учебна година в община Банско първокласниците са 121, от които 89 са в град Банско. Учебните заведения са обновени и приведени в готовност за учебния процес, а за гимназистите, жители на околните села, община Банско е осигурила безплатен транспорт до професионалните гимназии в градa.

Вторник, 18 Септември 2018 14:15

419 са първокласниците в община Петрич

От Manager

parviuchebenden

419 първокласници ще учат в община Петрич. Кметът Димитър Бръчков откри новата учебна година в две училища – ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в с. Кавракирово и в Трето основно училище „Гоце Делчев” в Петрич. Представител на общината имаше във всяко едно училище в града и селата. Тържеството за първия учебен ден премина под знака и на две бележити годишнини – 145 години светско образование в Петрич и 130 години Трето основно училище „Гоце Делчев”. Трето основно училище „Гоце Делчев” посрещна своите ученици с напълно обновена материална база.

Понеделник, 17 Септември 2018 12:20

5 000 нови работници търсят в Банско

От Manager

bansko60

Хотели и ресторантьори в Банско ще наемат над 5 000 работници през следващите месеци. И тази година ще се търсят основно бармани, сервитьори, готвачи, камериерки и администратори. От туристическия бранш обаче са притеснени дали ще има достатъчно квалифицирани кадри за работа. В края на летния сезон хотелиери и ресторантьори в Банско започват да се подготвят и за предстоящата зима. Около 40% от хотелите в курорта затвориха врати през пролетта и освободиха персонала. В края на септември започва търсенето на нови работници. От бранша признават, че трудно ще задържат млади и квалифицирани служители, защото те предпочитат да работят в Западна Европа. Там получават в пъти по-високи заплати в сравнение с курортите у нас.

gimnazia-hdl-vnavi-502338-810x0

Нови специалности, които са търсени от бизнеса в Сандански са разкрити от тази учебна година в Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев”. От ръководството на учебното заведение искат да обучават кадри, които след това да успеят да се реализират на пазара на труда в региона и да имат осигурена работа след завършване на 12 клас. В момента в гимназията се обучават около 660 ученици в над 30 различни специалности. В Земеделската гимназия в Сандански е разкрита специалност „Винаро-лозар”, като обучението ще бъде дуално. От винарския бранш са поискали съдействие от учебното заведение, тъй като от няколко години има недостиг на добре обучени кадри. Има прием и по друга нова специалност „Автомобилна мехатроника”. С 9 хотела в Сандански гимназията вече има сключени договори за дуално обучение в професия „Готвач”. В 11 и 12 клас учениците ще имат и осигурена работа в ресторантите на хотелите, за която ще им се плаща. Най- предпочитани са професиите свързани с икономика и туризъм. От тази година в училището има и паралелка „Изпълнител на термални и спа процедури”, за да може завършващите гимназията ученици да покрият нуждите на хотелиерския бранш в курортния град.

vqra nadejda lubov za vutre

Днес Църквата чества паметта на Света великомъченица София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов. Вяра, Надежда и Любов се приемат за покровителки на децата. Мощите на светите мъченици почиват от 777 г. в Елзас, Франция. На този ден отдаваме почит на трите добродетели вяра, надежда и любов, които ни крепят в живота.

Страница 1 от 494