Нашите честоти

Get Adobe Flash player

SMS поздрави

sms-pozdravi

Слушай онлайн

Слушай с любимия си плейър

                     или ни слушай в tunein:

        tunein logo 2px

Новини

cez electro bg greenest company 3

Дружеството бе отличено в категория „Енергетика, воден сектор” в конкурса на b2b Media

 

„ЧЕЗ Електро България“ АД спечели трето място в категория „Енергетика, воден сектор” в конкурса „Най-зелените компании в България“ 2018. Националният конкурс се организира за осма, поредна година от b2b Media под патронажа на Министерството на околната среда и водите. Инициативата отличава представители на българския бизнес, реализирали най-успешните и устойчиви екологични практики.

На официална церемония, проведена на 11 май 2018 г. в гр. София, 33 призьори с най-добрите идеи, проекти и постижения в общо 14 категории получиха своите отличия. Кристиян Атанасов – ръководител Направление „Ключови клиенти“ в Дирекция „Корпоративни продажби“ получи наградата на „ЧЕЗ Електро България“ АД от Иван Иванов - председател на Българската асоциация по водите, член на Управителния съвет на Европейската федерация на националните асоциации по В и К услуги (EUREAU) и Фондация „Европейска бенчмаркинг корпорация“ (EBC Foundation).

„ЧЕЗ Електро България“ АД прилага дългосрочна стратегия за корпоративна социална отговорност, в която основни приоритети са опазването и грижата за околната среда и енергийната ефективност. Дружеството е силно ангажирано с популяризиране на идеите на енергийната ефективност сред клиентите като начин да се управлява и ограничава ръста в потреблението на енергия. Това е най-устойчивият икономически и природосъобразен начин за намаляване на разходите за електроенергия. Инициативите на дружеството в тази насока са предназначени не само да допринесат за устойчивото развитие и опазването на околната среда, но и да формират изцяло ново отношение към потреблението на електроенергия в полза на околната среда.

Предоставяната от „ЧЕЗ Електро България“ АД възможност за получаване на електронна фактура позволява на клиентите да намалят използването на хартия с 8 880 000 листа годишно. Над 370 000 клиенти на „ЧЕЗ Електро България“ АД вече са оценили удобството, сигурността и екологичните ползи на електронната фактура. От въвеждането на услугата през 2011 г. до момента, абониралите се за по-модерния и екологичен електронен вариант на фактура, дадоха своя принос в опазване на околната среда, като с избора си спасиха от изсичане над 3 550 дървета, спестиха над 32 милиона листа хартия, или приблизително 273 тона хартия и 682 мегаватчаса електроенергия, необходима за производството им.

Понеделник, 21 Май 2018 12:34

Турнир по мини футбол в Сандански

От Manager

527-600x338

Община Сандански организира турнир по мини футбол, който ще се проведе от 28 май до 01 юни. Мачовете ще се играят на малки врати. Срещите ще се проведат на помощния терен към футболния стадион в града. Всеки сформиран отбор трябва да подаде своето заявление за участие в деловодството на общината, като в заявлението задължително трябва да присъства информация за трите имена на десетимата участници в отбора и ЕГН за изготвянето на застраховка. Срокът за това е до 25 май.

melnik

В най-малкия град у нас - Мелник въвеждат еднопосочна организация на движението. Улиците са тесни и не могат да поберат автомобилите на гостите на града. Това често създава проблеми на туристите, защото улиците стават непроходими, както за водачите, така и за пешеходците.

istoricheskimuzeipetrichjpg

Интересът на жителите и гостите на Община Петрич към инициативата Европейската нощ на музеите, в която Петрич се включи за поредна година, бе голям, сподели директорът на Историческия музей Сотир Иванов. Тази година екипът на културната институция е заложил на съвсем различна концепция – да се прокара линия между дълбоката древност и днес, показвайки какво обединява днешното общество, кои са вечните неща, приликите в естетиката и как се е развивала материалната култура“, сподели Сотир Иванов. По време на Европейската нощ на музеите в Петрич бяха представени специални експонати от праисторическата култура Тополница – Промахон, която се е развивала около 6 хил. години Пр. Хр. Представен бе и Хераклея Синтика, който за първи път беше отворен вечер от 17.00 до 24.00 часа. Последният елемент от Нощта на музеите в Петрич бе „Старият Петрич“ – етнография и естетически тенденции, продължени до съвременността“. Нощта на музеите е инициатива, която дава възможност на хората да се докоснат до материалното ни наследство.

konstantin

Църква почита днес Св. Константин и Св. Елена. Константин царувал в Рим и Византия - Цариград. По негово време през 313 г. се обявява свободата на християнската вяра. Той свикал Първия вселенски събор през 325 г. против ереста на Арий. Починал през 337 г. в Никомидия и бил поставен в златен ковчег в църквата "Св. апостоли" в Цариград, който град в продължение на 16 века носи името Константинопол. Майка му, царица Елена, отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за едно от най-важните в историята на християнската църква и затова император Константин и Елена са канонизирани за светци.

Това е денят на игрите върху огън - нестинарството, запазени и досега в някои райони на Странджа. На мегданите предварително е приготвена голяма клада от няколко товара дърва. Вечерта те се запалват, а всички се събират около кладата и слушат ритъма на ритуалния тъпан, по-късно - и хороводните мелодии, предназначени за обреда. Когато огънят стихне, останалата жарава - живите още въглени, се разстилат в кръг. Около тях се извиват хората, а начело се носят иконите на св. св. Константин и Елена. В жаравата влизат боси нестинарите, които най-често са жени. Те са като че ли в несвяст, в унес. Вярва се, че иконата на светеца, която държат, ги запазва от огъня. В това състояние нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето или общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният им танц траят няколко минути. След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан.

banskoba

Българската федерация по ски получи правото да организира 3 поредни Световни купи в алпийските ски и за първи път в историята си Световен шампионат за младежи до 20 години. Домакин на престижни стартове ще бъде Банско, който до момента е организирал 5 старта за Световната купа в алпийските ски и два за Световната купа по сноуборд. Заслугата е изключително много на големия приятел на българските ски Марк Жирардели, който помага на страната ни повече от 15 години. През 2019-а година Банско ще приеме три старта за Световната купа при мъжете. Година по-късно пак под връх Тодорка ще дойде елитът при жените. Най-сериозното изпитание за България ще бъде през 2021-а година, когато Банско ще приеме Световната купа за мъже, а веднага след това ще домакинства и на Световното първенство в алпийските ски до 20 години.

babazoia

Най-известният търговец на зеленчуковата борса край село Кърналово Зоя Войнова написа стихотворение, посветено на принц Хари и Меган Маркъл. Това не е изненада за хората, които я познават. Баба Зоя, както я наричат, продава плодове и зеленчуци, а всяка свободна минута реди стихове в рима. Тя е известна със своите забавни стихотворения, които дори е публикувала в две книги. На сватбата на годината баба Зоя е посветила осем куплета, не спестила да даде и мъдри съвети на младоженците: „За да е в семейството всичко наред тая знаменита съпруга да не я заменя никога със друга. Сватбата на годината ще бъде това го знам. Че съм без възможност също го знам, но така ми се иска и аз да съм там.”

Освен с поезия и търговия, баба Зоя се занимава и с благотворителност. Всеки ден хора оставят при нея дрехи, които тя раздава на социално слаби жители от общината. Преди време с парите от търговията бившата медицинска сестра изгради параклис до село Богородица.

tok34433

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 21 – 25 май 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.

32824908 622425594758374 4709113825368997888 n

Утре, 19 май, от 17 часа до полунощ на 20 май Петрич ще се включи в Нощ на музеите, организирана от Историческия музей в града. Гостите и жителите на града ще видят бита и културата на населението в петричката котловина, от най-древни времена до недалечното ни минало. Предоставя се и възможност да бъде разгледан Хераклея Синтика под блясъка на звездите. За първи път посетителите ще видят древният град по залез слънце и през нощта.

Интересни изложби ще могат да видят посетителите в Археологическия музей в Сандански и в Музея за историята на град Мелник в Нощта на музеите – 19 май. Експозиция по проект „Животните на Черно море”, ще бъде подредена в Епископската базилика. Ще бъдат представени 3D макети на риби, медузи, черупки от черноморски мекотели, морски кончета, морски игли и раци. Гостите ще видят уникални представители на подводния свят на Черно море. Изложбата „Дарението от Античността до днес” ще покаже развитието на дарението през различни исторически епохи, антични дарствени плочи и жертвеници, интересни експонати, дарени от санданчани. В музея в Мелник посетителите ще разгледат изложбата „Мелник през вековете”. Ще се видят антични паметници и монети от времето на Александър Велики до Юстиниан, средновековна керамика и злато, оръжия, снимки и документи на борците за свобода и независимост през Възраждането и Балканските войни.

Исторически музей-Разлог обяви вход свободен днес, по повод Европейската нощ на музеите. Специалната програма за посетителите ще започне в 16,00 часа с Детска нощ на музеите. Официалното откриване ще е в 18,00 часа. Филми, заснети тази година в музея, ще се прожектират от 19:00 до 21:00 часа. Посетителите ще могат да разгледат гостуващата изложба „Техниката у дома в началото на ХХ век”.

Четвъртък, 17 Май 2018 11:41

Тържествата в Банско за 24 май

От Manager
7ff5381480f47d37aa71bc82f6088c6e
Община Банско ще отбележи 24 май - Денят на Светите братя Кирил и Методий, на славянската писменост и на българската просвета и култура, с тържествено честване. В празника, посветен на българската духовност, ще се включат всички културни и образователни институции с богата програма. Детските състави към Читалище „Никола Вапцаров” – Банско – Танцова формация „Веселие” и ТА „Забавление”, състав „Арт денс”, „Силвана денс”, изпълнителите към фолклорна група „Банска младост, както и вокалната група към училище „Неофит Рилски”, ще изпълнят централния градски площад с празнични звуци и приповдигнато настроение. Честването е предвидено за 11 ч., като традиционно на най-българския празник, официално ще бъдат обявени отличилите се ученици и учители през изминалата учебна година. Празничният майски ден ще завърши с изпращането на абитуриентите на Община Банско. Шествието от зрелостници ще премине под цветните арки, които ще украсят площадното пространство в тяхна чест. 
Страница 1 от 479