Нашите честоти

Get Adobe Flash player

SMS поздрави

sms-pozdravi

Слушай онлайн

Слушай с любимия си плейър

                     или ни слушай в tunein:

        tunein logo 2px

Новини

ilindencic3

Все повече чужденци се заселват в село Илинденци, което е само на няколко километра от Сандански. В населеното място къщи са закупили седем руски семейства, две английски и едно немско. Голяма част от тях ремонтират в момента имотите си и ще пристигнат в началото на лятото, за да се установят за постоянно у нас. В населеното място живеят около 1200 души. Кметът на селото Илия Башлиев казва, че освен чужденци има и много млади хора, защото има работа за всички. Мъжете работят в кариерата за добив на мрамор. Заради големия интерес от чужденците са се повишили  и цените на имотите през последните няколко години в селото.

narodno sybranie-sl

Преференциалният вот ще направи сериозно разместване в листата на ГЕРБ в Пиринско. Преференциално победени се оказаха първите двама в листата на ГЕРБ в Благоевград. Лидерът Цветан Цветанов и досегашният депутат Даниела Савеклиева, която беше на втора позиция, бяха задминати по личен вот от цели четирима кандидати. Резултатите показват, че най-много преференциално доверие е събрал Александър Манолев от Сандански. Така, от петото място в депутатската листа той автоматично се изстрелва напред. Сигурен депутат в следващото Народно събрание е и синът на кмета на Симитли - Стефан Апостолов, който е събрал 6637 преференциални гласа. Футболният рефер бе на последно 22 място в депутатската листа на ГЕРБ. Председателят на Общинския съвет в Петрич Георги Динев също отчита солиден преференциален вот - с 5532 бюлетини. Тримата са сигурните народни представители от ГЕРБ в Пиринско в следващото Народно събрание. Ако Цветан Цветанов влезе в парламента от Велико Търново, където също бе водач на депутатската листа, той ще освободи тук място на областния лидер Даниела Савеклиева, която ще бъде представител на Благоевград в следващото Народно събрание. ГЕРБ в Благоевградска област вероятно ще вземе четири мандата, но е възможно да получи и пето депутатско място. При БСП мандатите са два плюс един. Тома Томов, Богдан Боцев и Николай Бошкилов са тримата депутати от БСП, които влизат в 44-тото НС.  ДПС  ще вземат два мандата. Един депутат ще имат Обединените патриоти. В областта 10 хиляди са недействителните бюлетини. От избирателната комисия определиха броя им като стряскащ.

boian-enravota

Православната църква почита днес Св. мъченик Боян – Енравота, княз Български,  внук на хан Крум. След смъртта на хан Омуртаг на трона седнал най-малкия му син – Маламир. Неговия брат, Енравота-Боян се заинтересувал от християнството и  тайно бил покръстен. Това възмутило езичника Маламир, който издал смъртна присъда за брат си, който бил посечен по негова заповед през 833 г. Пророчеството на светеца Боян, че навсякъде в България ще има храмове и че ще се приеме и изповядва християнството се изпълнило през 856 г. при управлението на цар Борис Първи. Днес имен ден празнуват Албена, Боян и Бойко.

golf

Община Банско инвестира в построяването на нов панорамен път, който да свърже курорта с голф комплекс в съседната община Разлог. За инвестиционното предложение са уведомени заинтересованите лица, които могат да се запознаят с него от 24 март до 7 април в сградата на кметството. В същия срок те имат възможност да внесат писмени становища до общинската администрация. Изпратено е уведомление и до Регионалната инспекция по околната среда и водите. Трасето ще е с дължина 3390,15 метра, началото му е в землището на община Разлог, а краят му ще е при улица „Явор” в Банско. Пътната отсечка минава през хълмист и пресечен терен, предвижда се максимална скорост до 30 километра в час. Пътят минава в близост до входа на бившата казарма и край няколко хотела. В последните години градът се превърна в европейски курортен център и затова е необходимо да има повече комуникации. При строителството на пътната отсечка ще се положат 40 сантиметра трошен камък и 16 сантиметра асфалтобетон, ще се изградят водостоци и шахти, бордюри и банкети.

zemia6

По време на кампанията „Часът на Земята" 2017 г. ЧЕЗ Разпределение България отчете над 52 мегавата спад на потреблението на електроенергия в Западна България. 

Спестената от потребителите електроенергия се равнява на консумацията на 1 300 000 стандартни електрически крушки по 40 вата. За сравнение с 2016 г. ЧЕЗ регистрира спад на потреблението от 44 мегавата. 

„Часът на Земята“ се провежда всяка година в последната събота на март от 20,30 до 21,30 ч. По време на инициативата милиони хора от целия свят символично изгасяват осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват фасадите си. Така всички отправяме призив за по-устойчиво бъдеще.

Всяка година ЧЕЗ отбелязва символично този ден, като призовава своите служители да са съпричастни към инициативата, както и отчита резултата в Западна България от спестената енергия.

 

izbori68x432

Неподготвени членове на Секционни избирателни комисии и непрофесионализъм съпътстваха изборния ден в Пиринско. Причината е в огромния брой смени в съставите на СИК, при това в последния момент. Така на много места в Благоевградска област изборният процес бе поверен на хора, които не са преминали необходимото обучение. Много от членовете не са присъствали на инструктаж и не са прочели методическите указания. В следобедните часове заваляха и жалбите за различни изборни нарушения.  Най-фрапиращ е сигналът, че Любомир Александров, председател на Секционна комисия в Петрич е неграмотен и не може да изпълнява функциите си. Районната избирателна комисия в Благоевград обаче отхвърли сигнала, тъй като  в разпоредбите на Изборния кодекс, относно изискванията към членове на СИК, няма условие за образователен ценз.  Така въпросният неграмотен председател ще трябва да търси помощ от останалия състав на СИК, за да попълни протоколите в края на днешния вот. Най-активни са били жителите на община Банско, където бизио 40% от имащите право на глас са отишли до урните.

police4 1

Престъплението е извършено на 24 март около 22 часа в района на ул.“Асен Златаров“ в курортния град. Там неизвестен извършител е издърпал от ръцете на 69-годишна жена найлонова чанта, съдържаща сумата от 480 лв. и мобилен телефон, след което е избягал в неизвестна посока. Полицията издирва крадеца.

 

izbori2312132

Председател на секционна комисия в Петрич я напусна няколко часа преди края на изборния ден след обвинения от останалите членове на комисията, че няма да може адекватно да попълни изборните книжа преди предаването им в Районната избирателна комисия в Благоевград. Оказа се, че председателят Любомир Александров е неграмотен, участва на избори за първи път, пропуснал е и обучението организирано от РИК. Разчитал в края на изборния ден да му помогнат да попълни протоколите от партията, от която е излъчен. След жалба до РИК-Благоевград, от там намириха  за неоснователни оплакванията в сигнала, тъй като в разпоредбите на Изборния кодекс няма изисквания за образователен ценз към членове на СИК.  Затова сигналът е отхвърлен като неоснователен.

izbori214432

По данни, обработени над 98% от протоколите на секционните избирателни комисии, ГЕРБ води в резултата от парламентарните избори с 32,63% от гласовете. Следва БСП с 27,10%, за Обединените патриоти - 9,08%, 8,98% – за ДПС, а "Воля" на Веселин Марешки - 4,16% от гласовете. ДПС почти изравнява Обединените патриоти в резултата от гласуването. ГЕРБ спечели подкрепата на избирателите в 18 областни града и в трите софийски избирателни района, БСП има по-голяма подкрепа в седем областни града, за ДПС са дадени най-много гласове в три областни града.

Пет партии и коалиции влизат най-вероятно в новия 44-ти парламент. Това са ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС, Движение „Воля“. Под 4 %-тната бариера остават 3.02% - РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК – ГЛАС НАРОДЕН, 2.99% -  ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ, 2.95% - ОБЕДИНЕНИЕ ДОСТ, 2.55% - НОВА РЕПУБЛИКА  и 2.51% - НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО. В област Благоевград при 98% обработени протоколи ГЕРБ е начело с 38.16 %.  23.67% - БСП ЗА БЪЛГАРИЯ; 11.71% - ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ; 9.72%  получават ОБЕДИНЕНИТЕ ПАТРИОТИ – НФСБ, АТАКА И ВМРО; 2.83% - РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК – ГЛАС НАРОДЕН; 2.55% - ВОЛЯ.

След водача на листата на ПП ГЕРБ от 1-ви МИР-Благоевград Цветан Генчев Цветанов се нареждат по преференции Александър Димитров Манолев с 6703 гласа, следван от Стефан Апостолов Апостолов с 6637 гласа. Георги Запрев Динев има 5632 гласа, Александър Иванов Мацурев  е с 3613, Димитър Николов Гамишев 3534, Адриана Стефанова Мелниклийска 3037, Д-р Емил Серафимов Тончев 2368, Даниела Владимирова Савеклиева 2353, Бисер Николов Михайлов 1640 гласа.

БСП най-вероятно ще има трима депутати от Благоевградско в бъдещия парламент. 

svzaharia15

Православната църква почита на този ден паметта на Св. преподобни Захария и Св. Артемон Селевкийски. Захария е бил голямо светило между монасите в пустинята. Прекарал живота си благочестиво и богоугодно и починал в дълбока старост. Ето защо св. Божия Църква е приела обичая да се палят в св. храмове и в домовете на верните християни кандила пред св. икони на Господа, на Божията Майка, на св. Ангели и на св. човеци,които са угодили на Бога. Когато вярващи християни са вземали елей от запалени кандила пред чудотворни икони и са помазвали себе си и своите близки, са получавали изцеления на душите и телата си. Днес имен ден празнуват всички с имената Зарко, Зара, Захари, Захарина.

Страница 1 от 411