Нашите честоти

Get Adobe Flash player

SMS поздрави

sms-pozdravi

Слушай онлайн

Слушай с любимия си плейър

                     или ни слушай в tunein:

        tunein logo 2px

Новини

tok-erp-elektrichestvo

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти.  Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други.  Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 19 - 23 март 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.

image 6763895 302

Голяма скала е надвиснала над международната жп линия, по която преминават влакове от България за Гърция. Огромният скален къс се намира между гара Кочериново и спирка Бело поле, непосредствено след втория тунел в посока Благоевград. От Националната компания „Железопътна инфраструктура" обясниха, че е съставен план-сметка за обезопасяване на района. При всяко преминаване в района машинистите намаляват скоростта, с която се движи влакът до 15 километра в час. От Националната компания „Железопътна инфраструктура" обясниха, че в началото на месеца е извършен оглед и е било направено ръчно почистване на опасните и ерозирали камъни. Работници по поддръжката на трасето дават 24 часови дежурства, за да може, ако скалата се откъсне, да сигнализират навреме. Освен това около скалния къс са поставени и дървени маркери, по които се следи дали големият камък се свлича.

detski-konkurs

За поредна година Банско е домакин и съорганизатор на престижния международен детски конкурс „Little Miss & Mister Galaxy 2018”, който се провежда между 11 и 17 март в града. Кандидатите да се окичат с лентата на „Little Miss & Mister Galaxy 2018” са 30 деца на възраст между 4 и 15 години, като сред тях има представители на Южна Африка, Русия, Естония и България. На специално „Шоу на таланта” бяха избрани 10-те финалисти, които ще се състезават за челната тройка. Младите претенденти за титлата на конкурса се срещнаха и с ръководството на общината и поднесоха своите подаръци, символизиращи държавата, която представляват. Зам.-кметът Ивайло Ръхов ги поздрави за участието им конкурса, пожела им да създават приятелства и добри спомени от Банско и на свой ред им подари сувенири от града.

bansko28

В двата месеца от зимния сезон туристите в община Банско са близо 116 000 и нарастват с 14,8 на сто в сравнение със същия период година по-рано. Броят на нощувките пък се е увеличил с 18,5%, достигайки близо 377 000. Първите данни за тази година са обещаващи и очакваме да постигнем устойчив ръст и през 2018 г., коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя цитира данните от НСИ, според които през януари общият брой чуждестранни туристически посещения в България е повече от 437 000 и се увеличават с близо 19% спрямо същия период година по-рано.

sad34243

Предават на съд измамник от Петрич, обещавал постове и услуги срещу пари. От действията на обвиняемия са пострадали пет лица, пред които той поел ангажимент, че ще подготви и представи пред ТЕЛК Благоевград необходимите документи, въз основа на които впоследствие те да се снабдят с решения от ТЕЛК за трудоустрояване, както и ще обжалва решенията на ТЕЛК, с които е постановен отказ за трудоустрояване. За тази т.нар. „услуга“ той искал различни суми, като по този начин нанесъл на пострадалите имотна вреда в общ размер на хиляди левове. Предстои насрочване на делото срещу обвиняемия мъж, който набавил имотна и парична облага чрез въвеждане в заблуждение на различни граждани по различни казуси.

doktor11

Двама педиатри са дали съгласие да започнат работа в болницата в град Сандански. Те са от друго населено място, но преговорите с тях още не са завършили и затова от кабинета на кмета Кирил Котев са пестеливи в информацията. Оттам обаче уверяват, че до дни детското отделение ще заработи отново. До патовата ситуация се стигна след като двете педиатърки, работещи там, напуснаха работа. В града има достатъчно специалисти, но те предпочитат да работят в частната медицинска практика. Майките в Сандански излязоха с горещ призив към местните лекари да се съгласят да дават дежурства и в детското отделение.

29103918 1832517163467396 6387706603650416640 n

Художникът Николай Делиянев ще подреди авторска изложба в Археологическия музей в Сандански. Майсторът на четката е роден през 1973 г. в курортния град, a в момента живеe в Рим. Носител на много награди, отличия и критики в Италия. Авторът ще представи платна от личния си архив. Николай Делиянев представи своя изложба и в италианската столица Рим през декември миналата година. Той е учил в художествена школа в Благоевград. Последните му творби се характеризират с вибрации и триизмерност. Делиянев е усвоил умението да съчетава абстрактното и фигуративното начало в изкуството. Не спира да търси и изследва новото в модерното рисуване. Изложбата му ще бъде открита на 16 март в 17:30 часа.

Сряда, 14 Март 2018 13:50

Долетяха първите щъркели

От Manager

shtarkelic

В Петричко долетяха преди дни първите щъркели, изпреварвайки с повече от седмица идването на астрономическата пролет. Гнездата им обикновено са изградени върху електрически стълбове, където дългокраките птици отглеждат малките си. В Петричко има гнезда, някои от които са на почти 40 години, разказват хората. Районът, в близост до река Струма е предпочитан от щъркелите.

bolnica-499463-360x202

От няколко дни детското отделение на болница "Югозападна" в Сандански затвори врати и не приема пациенти. Липсват педиатри, които да дават дежурства в медицинското звено. От Община Сандански обясниха, че е създадена организация спешните случаи да се транспортират в Петрич и се търси решение на проблема. Болницата обслужва пациенти от четири общини - Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич. През последните дни няколко педиатри са напуснали болницата, с мотива, че са натоварени в частните си кабинети. В момента в детското отделение има само един специалист, които се грижи за вече приетите деца, но не се приемат нови. От ръководството на болницата отказаха да коментират проблема. От община Сандански казаха, че в момента се опитват да привлекат детски специалисти от съседните градове. За това настояват и майките. За да бъде възстановен приема в отделението е необходимо да бъде назначен поне още един педиатър. До тогава спешните случаи ще бъдат настанявани в болницата в Петрич, където капацитетът на детското отделение е 25 легла. Майките в Сандански остават в протестна готовност, ако отделението не отвори врати.

vino pita

Популяризирането на винено-кулинарните дестинации по поречието на реките Струма и Места бяха обсъдени в Банско между представители на министерствата на туризма и земеделието и бизнеса в региона. Срещата беше първата от общо шест, които ще се проведат в рамките на проекта „Сподели България". До момента са определени общо 12 винено- кулинарни дестинации, които ще представят страната ни. Идеята на проекта е страната ни да се популяризира като туристическа и винена дестинация. В последните няколко години у нас се развива винопроизводството, като все повече са модерните винарни. Освен това се е увеличил и износът на винo. Общините, които са включени в проекта в долините на реките „Струма” и „Места” са Кюстендил, Благоевград, Сандански, Мелник, Разлог, Гоце Делчев, Банско, Хаджидимово. Райони, които са известни с традиционните си храни и вина. Общо 9 общини и 15 туристически дестинации. Винопроизводители от района на Сандански и Петрич настояват да бъдат учредени местни организации, в които да участват и представители на бизнеса. Винено-кулинарните дестинации ще бъдат официално обявени в края на годината.

Страница 1 от 467