Нашите честоти

Get Adobe Flash player

SMS поздрави

sms-pozdravi

Слушай онлайн

Слушай с любимия си плейър

                     или ни слушай в tunein:

        tunein logo 2px

Новини

tok345i543pp543p534

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ,  за периода 25 – 29 септември 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни  превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности.

 

ac91b049021548ec03b81e02b5863b66

Националите на Спортен клуб "Банско” спечелиха четири медала от държавното първенство по биатлон за мъже и жени в Белмекен, което беше и поредния кръг за определяне на съставите на националния отбор по биатлон за Зимните олимпийски игри в Пьончан – Южна  Корея. Биотлонистите на Спортен клуб ”Банско” и техният треньор Георги Джолев спечелиха един сребърен и три бронзови медала на провелото  се държавно първенство.

svgeorgisand3

Втори сезон столични реставратори работят по възстановяване на стенописите на най-големия църковен храм в град Сандански - „Свети Георги”. Причината за увреждането на част от иконописите е проникналата влага върху вътрешните стени на църквата. Тя е построена през 1952 година и представлява умалено копие на столичния храм „Свети Александър Невски”. Храмът е изографисан през 1964-1967 година от Николай Шелехов, зографски монах от Атон, син на руски емигрант. Реставрацията на стенописите е изключително предизвикателство. Причината за това са голямата живописна площ и проникналата влага. 160 квадратни метра от цялата северна стена на храма ще бъде реставрирана до края на сезона със собствени средства и дарения на богомолци. Ако се съберат достатъчно пари, от следващия сезон реставрационните работи ще продължат и в останалата част от храма.

obshtinapetrich3

Петрич се присъедини към Асоциацията по водоснабдяване и канализация в Благоевградска област. Извън обединеното дружество остават само Сандански и Кресна. Заради отказа на двете общини да се включат, Асоциацията няма възможност да кандидатства за европейско финансиране. Така единствената възможност за финансиране на дейности във водния сектор остава през Министерство на регионалното развитие и през държавния бюджет. 4 са областите в страната, който не успяха да се разберат за един оператор по водоснабдаване и канализация. 

zlatenkesten2017

Готова е програмата за Международния музикален фестивал „Златен кестен” в Петрич. Музикалното събитие ще се проведе на 22 и 23 септември на открита сцена на градския площад от 20.00 часа. В конкурса за нова популярна песен ще се състезават изпълнители от шест държави – България, Гърция , Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора. Конкурсната част е в първата фестивална вечер, награждаването на следващия ден – 23-ти септември. Изпълненията ще оценява жури в състав: Красимир Гюлмезов – композитор, Петко Петков – ръководител на група „Трамвай №5”, Григор Копов – композитор от Македония, Илияна Попова – зам.кмет „Хуманитарни дейности” на община Петрич и представител на национална електронна медия. Гостуващите изпълнители в тазгодишното издание на фестивала „Златен кестен” ще бъдат едни от най-популярните звезди на българската поп музика – Стивън Ачикор,  100 кила , ТИТА и Гери Никол. Организатори на Международния музикален фестивал „Златен кестен” са Община Петрич и читалище „Братя Миладинови - 1914”.     

pazarpetrich43232

Новият зеленчуков пазар в Петрич ще се строи от фирмата „Пазари Петрич” ДЗЗД, която е имала най-добро техническо предложение и е предложила най-ниска цена -  977 777,77лв. без ДДС. Решението за избор на изпълнителя беше подписано вчера. Проектът за нов зеленчуков пазар на Петрич ще се изпълни, след като кметът Димитър Бръчков успя да договори финансиране при срещи и разговори в Министерство на регионалното развитие и благоустройство. Новият проект за зеленчуков пазар предвижда осигуряването на 136 търговски места . Конструкциите, които ще се ползват за изграждането на пазара са опростени и олекотени. Разполагането им ще бъде двуредово, а самата улица на новия пазар ще е павирана. Преди това ще се подмени водопроводът й. Предвидено е локално осветление на обекта, плюс улично такова. Новият зеленчуков пазар на Петрич ще има 25 паркоместа, от които 5 за микробуси.

grozde324232

Небивал интерес от частни лица за закупуване на грозде за лични нужди отчитат лозарите в района на Струмяни, Кресна, Сандански и Петрич. Заради наплива на купувачи цената на плода е по-висока в сравнение с миналата година. Преди месец смятали, че гроздето от сортовете „Мерло” и „Каберне” ще се продава за по 80 стотинки за килограм, а от сорта „Широка мелнишка лоза” – по 60 стотинки за килограм. Сега обаче тези цени са завишени с по 20 стотинки. „Каберне” и „Мерло” вървят по левче за килограм, а „Широка мелнишка лоза” – по 80 стотинки за килограм. „Най-важното е, че има пазар за стоката ни. Само така ще запазим поминъка си. Доста хора се захванаха с лозарство заради добрите изкупни цени в последните две години”, твърдят лозари от Сандански. Те предупреждават да се внимава, когато се купува грозде от прекупвачи. Защото не са изключени опити за измама на клиентите. „Често търговците предлагат грозде от „Широка мелнишка лоза”, което представят като „Мерло”. По този начин го продават по-скъпо. Трудно е за обикновените купувачи да открият разликата между двата сорта и те плащат повече за грозде, което е по-евтино”, обясняват лозарите. Най-сигурният начин е като се измери на място захарността на гроздето. „Широка мелнишка“ е с много по-ниска захарност, около 20-22, в сравнение с мерлото.

sharonkurban

Три казана с курбан се раздадоха на улица „Бабуна“ в петричкия квартал "Шарон" в съботния ден. Десетки миряни се наредиха, за да вземат от  приготвения курбан, който беше осветен от енорийския свещеник отец Йордан. Традицията за този курбан се спазва за трета поредна година.

heraklea24

Тази година в античния град Хераклея Синтика бяха разкрити 12 допълнителни помещения с търговско и религиозно предназначение. В края на сезона бяха разкрити източните стълби и базилика, която е огледална на разкритата през 2016 г. гражданска базилика в западната част на форума. На място са поставени и допълнителни информационни табели. Археологическият обект Хераклея Синтика към Исторически музей Петрич ще продължи да работи с удължено работно време от 9.00 до 19.00 ч. всеки ден.

daizchistimpetrich

Община Петрич се включи в Националната кампания „Да изчистим България заедно”, която се проведе в събота, на 16 сепетмеври. Бяха събрани 11 860 кг. отпадъци.  Представители на неправителствени организации, служители на Община Петрич, учители , ученици и доброволци се включиха в почистването на местата за отдих и тези, които бяха превърнати в нерегламентирани сметища. Пътят, който води до хижа Беласица в планината, пътеката към Младежкия дом и водохващането, пътят в посока черквата „Свети Илия” са приветливи и чисти. Събрани бяха и отпадъците от почистването на редица други места. Община Петрич осигури чували и ръкавици, организира и извозването на събраните битови отпадъци. Община Сандански също  се включи в инициативата „Да изчистим България заедно” 2017 г. Там бяха събрани 12 тона отпадъци. За седма поредна година и Банско бе част от националната доброволческа кампания, целяща да фокусира вниманието върху необходимостта от поддържане на чиста околна среда.

Страница 1 от 439