Нашите честоти

Get Adobe Flash player

SMS поздрави

sms-pozdravi

Слушай онлайн

Слушай с любимия си плейър

                     или ни слушай в tunein:

        tunein logo 2px

Новини

tok234985348943

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ,  за периода 2428 април 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни  превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани  дейности.

levskisandanski

Около 10 хиляди лева бяха събрани на благотворителна вечер в Сандански за паметник на Апостола в града. За монумента и оформянето на пространството около него са нужни 25 хиляди лева. Инициативният комитет вече разполага със 17 хиляди. Останалата част ще бъде събрана с нови благотворителни инициативи. За благотворителния търг местни художници дариха свои картини. На търга в Сандански бяха предложени също издание от 1905-а година на книгата на Иван Вазов “Утро в Банкя“, както и бръснарско ножче с опаковка с лика на Апостола. То е част от серия, произведена в Германия през 1933-а година, по повод 60-годишнината от гибелта на Левски. На търга присъстваха представители на бизнеса, общественици, политици. Най-скъпо - за 1100 лева, бе откупена книгата на Вазов. Паметникът в Сандански трябва да бъде открит на 18 юли тази година, когато се навършват 180 години от рождението на Левски.

Петък, 21 Април 2017 14:50

Петрич ще има парк за 4,8 млн. лв

От Manager

parkpetrich

Петрич ще има градски парк за 4,8 млн. лева, Министерство на регионалното развитие и благоустройството одобри проекта. Срокът за изпълнение е 27 месеца. Проектното предложение е част от Инвестиционната програма за изпълнение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на община Петрич 2014 - 2020 г. От общинското ръководство в Петрич напомнят, че в момента се обжалва пред съда заповед на предишната местна управа, която разделя парцела на три самостоятелни имота западно от сградата на общината. Единият от тези имоти е за градския парк. Заповедта обаче не е била сведена до знанието на съседите, което противоречи на Закона за устройство на териториите и дава основание на единия от собствениците на съседен имот да обжалва пред съда заповедта.

17991175 414374898943294 4366137538493636458 n

Интеракт клуб – Петрич организира днес  от 18 часа Великденски благотоврителен концерт в подкрепа на Мина Опренова, която се нуждае от операция на очите. Концертът ще се проведе в големия салон на читалище „Братя Миладинови – 1914“ като участие в него ще имат талантливи певци и танцьори от град Петрич. Цената на билетите е 5 лева, а събраната сума ще бъде дарена за операцията на Мина Опренова. 

earth-day-2011-what-act-green 313111

Днес следобяд от 17.00 ч., възпитаниците на клуб "Зелени патрули" и клуб "Еврика" към Общински детски комплекс – Петрич ще садят дръвчета, храсти и цветя в гората.Около периферията на еко терасата на Младежкия дом ще се засадят млади фиданки-череша, райска ябълка, арония, малини и други овошки. Акцията се провежда по повод Деня на Земята на  22 април.

sp petar2

Днес е Светли Петък, петият ден на Светлата седмица след Великден, в който се благославя свети апостол Петър. На светли петък се отбелязва и празникът Пресвета Богородица Живоприемни източник.

tok235894235

Проектите са част от амбициозната инвестиционна програма на дружеството за 2017 г.

 

Проекти в обем на 1.97 млн. лева стартира ЧЕЗ Разпределение в електроразпределителната мрежа на Западна България през април. Най-много средства, 220 хиляди лева, ще бъдат вложени в мрежата ниско напрежение на с. Ковачевци, община Самоков. В реконструкция на мрежа ниско напрежение в с. Конарско, община Якоруда, ще бъдат инвестирани 180 хил. лева.  ЧЕЗ Разпределение ще инвестира 200 хил. лева в реконструкция на мрежа ниско напрежение в с. Джигурово, община Сандански. Общо в област Благоевград е предвидено през април да стартират проекти на стойност 518.8 хил. лева. 

В област Плевен през април ще бъдат вложени 310 хил. лева, от които 95 хил. лева ще бъдат предназначени за изграждане на нов трафопост в село Къртожабене, а 90 хил. лева за ремонт на мрежата и подобряване на електрозахранването в с. Върбица, община Плевен. За област Монтана през април са предвидени проекти на стойност 164 хил. лева, а за област Враца – 198 хил. лева, като за преконфигурирането на мрежа ниско напрежение и подобряване на доставките в гр. Оряхово ще бъдат заделени 120 хил. лева. 

На територията на област София град започва реализацията на 16 проекта на обща стойност 402 хил. лева. Средствата ще бъдат насочени предимно в реконструкция на мрежата и в подмяна на кабели. В обновяване на  кабел средно напрежение в кв. „Люлин“ ще бъдат вложени 55 хил. лева. За подмяна на кабел в район Изгрев са заделени 69 хил. лева. А 79 хил. лева ще отидат за реконструкция на мрежа средно напрежение в кв. „Иван Вазов“. 

През 2017 г. ЧЕЗ Разпределение предвижда да инвестира рекорден обем средства в електроразпределителната мрежа на Западна България - около 130 млн. лв. Инвестициите ще бъдат насочени главно към развитие и автоматизация на мрежата, изкупуване на съоръжения, построени от трети страни и подобряване на обслужването. 

Четвъртък, 20 Април 2017 12:46

Празник на Сандански

От Manager
1-600x399
Четвъртъкът след Великден град Сандански празнува своя празник, който тази година е на 20 април 2017 г. Празничните прояви, посветени на Празника на града, започнаха още вчера с велопоход. С литийно шествие от община Сандански беше съпроводена иконата на Света Богородица до манастир „Св. Св. Козма и Дамян“. На днешния празничен ден беше извършена тържествена литургия и водосвет с иконата на Света Богородица. По традиция ще се състоят и народни борби. Кулминацията на празника ще бъде на площад „България“, където всички ще могат да се насладят на три концерта. От 17:30 ч. – Децата на Сандански пеят и танцуват, от 18:45 ч. – Концерт на Китаро-мандолинен оркестър „Стефан Борилов“ и от 19:30 ч. – Тържествен концерт с участието на млади звезди – лауреати на международни форуми, Ансамбъл за народни песни и танци „Никола Вапцаров“ при НЧ „Отец Паисий – 1919“ и Фолклорна формация „Огражденска четворка“. Празничният ден ще завърши със заря.

velikden 3

Жители на санданското село Струма се надхвърляха с великденски яйца. Обичаят се провежда на втория ден от великденските празници. Той е пренесен от планинското село Кръстилци, откъдето са се преселили повечето жители на село Струма. Винаги на втория ден след Възкресение Христово местните хора се събират на общоселска трапеза край малката черква "Свети Иларион Мъгленски". Празникът започва със служба в храма. След службата свещеникът благославя трапезата. На този ден възрастните жени приготвят постен оризник, намазан с жълтък, и пекат питка, в която поставят две яйца. Едното е сварено, а другото сурово. Свареното пазят до Гергьовден. След това жените го пренасят в градината, за да пази реколтата от градушка. Със суровото яйце от погачата, което е по-тежко и лети по-далече, мъжете участват в ритуала по надхвърляне с яйца. Вярва се, че победителят и семейството му ще се радват на здраве през цялата година.

varvara5

На четвъртия ден след Великден жителите на село Елешница и на целия Разложки регион почитат Света Варвара. Неврокопският митрополит Серафим ще освети новия мост, който свързва селото с местността Света Варвара. Преди две години придошлите води на река Места отнесоха въжения мост. Община Разлог възстанови съоръжението, без което не може да се стигне до параклиса на светицата. Според житията на светците Света Варвара почитаме на 4 декември. Единствено в разложкото село Елешница правят курбан в нейна чест на четвъртия ден след Великден. Този ритуал се спазва от незапомнени времена. Заради мъченията, които е преживяла Света Варвара, хората вярват, че тя ги пази от внезапна болест и смърт. На мястото на старото светилище с много дарения те са изградили параклис, който носи нейното име. Посещават го много туристи от страната и чужбина.

Страница 1 от 416