Нашите честоти

Get Adobe Flash player

SMS поздрави

sms-pozdravi

Слушай онлайн

Слушай с любимия си плейър

                     или ни слушай в tunein:

        tunein logo 2px

Новини

futbols

21 футболисти от "Беласица" - Петрич започнаха тренировки на стадиона в село Кърналово. Свещеник Христо Гущеров отслужи водосвет за здраве. Новият управител на третодивизионния клуб и директорът Иван Златински пожелаха успех и спортен хъс на играчите. Новите попълнения в отбора са Атанас Карачоров, Сотир Илиев и Десислав Токов. Първата контрола на „Беласица“ е на 20 януари в Струмица с третия в първенството на съседна Македония – „Академия Горан Пандев“.

lavina

Лавинната опасност в Пирин остава висока. След последния снеговалеж миналата седмица новата снежна покривка е около 30 сантиметра. Заради вятъра в улеите са се образували снежни навявания, които на места достигат 2-3 метра. Така при най-малко натоварване дори и един скиор може да предизвика свличане на снежна маса. В Пирин има изградени две Системи за противолавинна защита, които покриват само част от опасните улеи. В тези зони се извършват контролирани взривявания и по този начин се свлича контролирано прясно навалелият сняг. Всички останали склонове, които привличат фрийрайдърите, са опасни. От Дирекция „Национален парк Пирин“ има издадена Заповед за забрана за излизане извън маркираните писти, която много туристи и търсачи на силни усещания не спазват. Всички нарушители подлежат на санкция, като минималният размер на глобата е в размер на 500 лева.

49808001 2202888189762663 4317692371690061824 n-1024x658

Община Банско подема инициатива за възстановяване на библиотечния фонд в изгорялото читалище в село Скребатно. На 9 януари в гърменското село се разрази голям пожар, който унищожи кметството, читалището и библиотеката, помещаващи се в една сграда. Огънят изпепели над 3070 книги, събирани с години в библиотеката, а самото читалище през февруари трябваше да чества век съществуване. Община Банско отправя призив към всички жители на общината да разгърнат сърцата си и да дарят книга/ книги, с които да възстановят изгубеното в пепелта. Приема се всякаква литература – българска класика, детска литература, специализирана литература, речници, чуждестранна литература. Всеки дарител може да предаде събраните книги на портала на община Банско, а институцията поема задължението за извозването им до Скребатно. Там книгите ще бъдат съхранявани в музея до построяването на нова читалищна сграда. Книгите не е задължително да са нови, важно е да са в запазен вид.

6891-680x425

11 станчинарски групи, участвали в кукерския фестивал в Петрич, получиха финансово стимулиране от Общината. Ръководителите приеха грамоти, а за класираните на първите три места имаше плакети и дипломи. Връчени бяха и специалните отличия – за най-добри маски, за най-добър персонаж, за най-добро представяне на русалийски танци, за най-добре пресъздадени обичаи. С плакет и грамоти бяха наградени най-малкият и най-възрастният участник в станчинарски игри „Сурва”2019. Наградите връчиха кметът Димитър Бръчков и депутатът Георги Динев. „Радвам се, че успявате да мотивирате млади и стари да се включват в групите и да съхраняват една традиция от десетилетия насам”, каза по време на церемонията кметът Димитър Бръчков.

ski-snowboard-winter-ice-glacier-103600

Спасиха петимата сноубордисти и скиори от Македония, загубили се в Пирин. Към 18 часа е подаден сигнал за загубили се и пропаднали в Дамянишкия улей петима македонски граждани, излезли извън пистите под хижа Дамяница. Те са карали ски и сноуборд. Веднага са се отзовали 10 планински спасители от Банско, които са се включили в акцията. При много тежки условия с помощта на въжета бедстващите са извадени от улея. Към 21.00 часа вече са били изтеглени с моторни шейни на безопасно място на междинната лифтова станция при Шилигарника. Те са в добро здравословно състояние. В рамките на три дни това е поредният случай на пострадали любители на зимните спортове, които са карали извън обозначените места.

c20d5712c5e6951ee4e7312e0959a43f

Николай Николов, световен шампион по бразилско жиу житцу, е победителят в надпреварата „Спортист на годината” в община Петрич. В края на август миналата година петричанинът защити първата за България световна титла в този спорт. Николов обяви, че 2018 г е била последната му спортна година. „За мен е чест, че получавам точно тази награда на община Петрич“, допълни Николай Николов и обяви, че дарява паричната си награда за развитието на Спортния клуб по борба „Беласица“-Петрич, в който започват първите му стъпки в спорта. В категория „Деца – момичета и момчета“ на първо място бе класирана шампионката по лека атлетика Никол Ангелова, а при юношите и девойките отличието бе за Даниел Тодоров, шампион по билярд. Треньор на годината заслужено стана националният селекционер на женския отбор по борба - Петър Касабов. За отбор на годината в община Петрич беше избран СК „ГоДо“, с треньор Славей Христов. Наградени бяха и други заслужили спортисти, които със своите постижения успяват да прославят името на Петрич.

Общински хандбален клуб „Беласица“ получи отличие за устойчиво развитие на спорта. Кметът Димитър Бръчков увери, че общината ще продължи да подкрепя и да работи за развитието на спорта, припомняйки, че Петрич вече домакинства на международни, европейски и национални първенства в различни дисциплини. На церемонията „Спортист на годината“ беше почетена и 95-годишнината от създаването на ОФК „Беласица“-Петрич. Футболният отбор получи специално отличие, което връчи Валентин Чакъров, председател на Зоналния съвет на БФС. Церемонията в Петрич беше уважена от редица официални гости, сред които двукратният световен шампион по борба - Серафим Бързаков и световната шампионка по борба - Тайбе Юсеин.

tok1

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 14-18 януари 2019 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.

margaritanaseva

Интервю с Маргарита Насева, председател на Потребителския съвет към ЧЕЗ България.

 

Г-жо Насева, ЧЕЗ Разпределение отчете нарастване на товарите по мрежата в Западна България с близо 10% през първата седмица на годината спрямо същия период на миналата година. Какво означава това - предупреждение да очакваме по-високи сметки ли е?

-          Товарите са пренесената електроенергия по електроразпределителната мрежа в определен момент. Разбира се, те пряко отразяват потреблението на ток от домакинствата и бизнеса в този определен момент – колкото по-голямо е потреблението, толкова по-големи са и товарите. Но индивидуалната консумация е тази, която, на практика, определя сметката на всеки клиент. Изнесената информация от електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение е снимка към даден момент. Каква е индивидуалната консумация, обаче, зависи от множество фактори – моделът на потребление през целия месец (от един отчет до друг), ако хората не са си вкъщи по празниците, потреблението им ще бъде по-ниско и обратното – ако са били вкъщи по празниците, ако са приготвяли богати празнични трапези, то със сигурност потреблението им ще е по-високо, както и сметката им за електроенергия.

 

От какво зависи сметката за ток?

-          Това колко плащаме за ток много зависи и от това какви електроуреди ползваме в домовете и в офисите си. Ако се отопляваме на ток, сметката за електроенергия през зимата логично скача, защото в нея е включена и сметката за отопление. Когато стане много студено, както е в момента, консумацията на отоплителните електроуреди логично се увеличава. Добре е хората да предвидят, че студеното време и повишената консумация на отоплителни уреди пряко ще се отразят върху консумираната от тях електроенергия през месеца. Винаги трябва да помним тази зависимост.

Жителите на по-големите градове имат възможност да се ползват централно топлоснабдяване. Неотдавна в Потребителския съвет на ЧЕЗ заедно с потребителски и експертни организации разгледахме сметките на двама реални клиенти – единият, живеещ в топлофицирано жилище, а другият, който се отоплява на електроенергия, като и двете жилища са санирани и със сходна квадратура. Оказа се, че в студените месеци потреблението и респективно сметката за електроенергия за жилището, отоплявано на ток, скачат почти 10 пъти!

Сериозното увеличение на товарите по мрежата, отчетено от ЧЕЗ Разпределение при спада на температурите през последните дни, се дължи в голяма степен и на факта, че все повече домакинства в големите градове разчитат на отопление с ток.

 

Какво ще посъветвате клиентите, за да не бъдат изненадани после от сметката си за използваното от тях електричество?

-          На първо време ще ги посъветвам да използват енергийно ефективни електроуреди. Прилагането на мерки за енергийна ефективност могат да спестят до 20% от разходите ни за енергия. В България стандартите за топлинна изолация са доста ниски, затова има огромни възможности за подобрение енергийната ефективност и в старите, и в новите сгради. Изчисленията на ЧЕЗ показват, че близо половината от консумацията на едно домакинство отива за отопление през зимата, а още една четвърт - за затопляне на вода. Например от сметка 100 лева, 58 лева плащаме за отопление или охлаждане. Невероятно е, но ако направим жилището си енергийно ефективно, можем да спестим от 70 до 90 на сто от парите, които даваме за топло и студено!

Вложените средства в енергоспестяващи мерки обикновено се изплащат до 5 години, благодарение на по-ниската консумация на енергия. Така домакинството спестява разходи и увеличава комфорта в жилището си. Ще ви дам един пример с популярната в България печка тип „духалка“ - ако работи по 4 часа на ден, това ще ни струва 100 лева, а след като я изключим, в жилището отново бързо става студено, ако не е добре изолирано.

Бихте ли дали конкретни съвети как да намалим разходите си за отопление – сега след празниците, когато семейният бюджет е изтощен до крайност?

-          Най-лесното, което всеки може да направи, без допълнителни средства, е да огледа дограмата, ако е от старите дървени дограми. Добрата изолация на дома и запечатването на дребните пролуки в стените, изпускащи въздух, са най-бързите и нискоразходни начини да намалим загубата на енергия и да спестим пари. Преди да сложим изолацията, дори и най-евтината, трябва да сме убедени, че въздушните течове са запечатани, защото изолационните материали не блокират течовете.

Вече има голям избор от изолации – вътрешни и външни, направени от различни материали. Когато избирате, обърнете внимание не само на цената, но и на техните технически характеристики.

Прозорците могат да бъдат едно от най-привлекателните места в дома ни – те осигуряват гледка и дневна светлина. За съжаление през тях се губи между 10 и 25% от топлината в жилището. Затова по здрач през зимата пуснете завесите, за да предотвратите загубата на топлина през прозорците. Още по-добре ще бъде, ако имате възможност да смените дървената дограма с алуминиева или ПВЦ, а когато избирате стъклопакет, е да се обърнете към специалисти, които ще ви дадат най-точен съвет.

Избягвайте да поставяте мебели пред отоплителните тела. Монтирайте рафтове над радиаторите и сложете фолио зад тях. Всичко това ще ви позволи без допълнителни средства да съхраните топлината в жилището и колкото се може по-рядко да прибягвате до енергийни вампири от типа на печката „духалка“. Повече съвети може да се намерят на страницата на ЧЕЗ в раздел „За клиента“, секция „Енергийна ефективност“.

 

544579

Близо 3 часа планинските спасители издирваха сноубордист, отклонил се от пистата. Мъжът е спасен, в добро състояние, без опасност за живота и е транспортиран в базата в Банско. Тежката спасителна операция се проведе в Банско в района на Дамянишката долина. Спасителите предупреждават, че опасността от лавини е голяма и за пореден път напомнят хората да са внимателни, скиорите да не се отклоняват от пистите и да не навлизат в лавиноопасни райони.

st-theodosius

Църквата почита днес преподобни Теодосий Велики. Имен ден празнуват Теодосий, Богдан, Богдана и Богомил. Името означава "даден от бога". Теодосий Велики е първият светец, който направил монашеството популярна форма на живот, заради което е наречен от последователите си „началник на общежитието“.

Страница 1 от 513