Нашите честоти

Get Adobe Flash player

SMS поздрави

sms-pozdravi

Слушай онлайн

Слушай с любимия си плейър

                     или ни слушай в tunein:

        tunein logo 2px

Новини

tok439438

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 16 - 20 юли 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.

pirinpee4848 o

На 4 и 5 август на поляните в местността "Предел" ще се проведе XV събор на народното творчество "Пирин пее". „Пирин пее" е празник, в който по традиция вземат участие хиляди изпълнители от Югозападна България, и е един добър повод за родови срещи в красивата местност „Предел", разделяща двете планини Пирин и Рила. В рамките на няколко дни поляните на местността Предел се превръщат в център на музика, танци и багри от богатата ни фолклорна съкровищница. Най–голямата изява на хората на Пиринския край е съборът "Пирин пее". Дълголетната традиция продължава и до днес.

991-ratio-sybor

В село Попови ливади ще се проведе традиционният събор по повод 115-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Тази година събитието ще се проведе на 28 юли, събота. Програмата ще започне в 10.30 часа пред паметника на Гоце Делчев на Попови ливади със заупокойна молитва за загиналите в Илинденско – Преображенското въстание и молебен за здраве, който ще отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. След това, на паметника на Гоце Делчев ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност и преклонение пред паметта на участниците във въстанието. В 11.30 часа, на голямата поляна в село Попови ливади, ще започне празничен концерт.

herakleia-sintika-04

Министърът на културата Боил Банов посети един от най-значимите археологически обекти в Югозападна България– античния град Хераклея Синтика в местността Рупите край Петрич. През месец май правителството отпусна допълнителни средства в размер на 100 000 лв. за проучванията там. Ръководителят на обекта доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Национален археологически институт с музей при БАН представи последните находки и дейности по консервацията. Хераклея Синтика е разположен на границата между древните области Тракия и Македония. Това е единственият гръко-македонски град в България, изследван археологически. На визитата на министъра се зададоха и въпроси за бъдещето на Рупите, след като преди месец се появи информация, че нов хотелски комплекс ще изникне на метри от храма на Ванга. Предстои и обществена дискусия по темата в Петрич.

jandarmeria618x3461

Специализирана полицейска акция се провежда в ромските махали на Благоевград и Петрич. Микробуси на жандармерията и полицейски автомобили са разположени на входа на махалите, където органите на реда масово проверяват всички автомобили. Става въпрос за операция, разпоредена от главния секретар на МВР. Проверяват се документите на леки автомобили и лични карти на хората. Очаква се действията на МВР да продължат и следващите дни.

darva34346

Общинска администрация Банско уведомява, че от 16 юли 2018 г., понеделник, стартира кампанията за събиране на заявления за предоставяне на дърва за огрев. Всеки жител на община Банско може да подаде своето заявление на фронт-офиса на администрацията в срок до 24 август 2018 г. Ще бъдат предоставяни за закупуване до 10 куб. метра дървесина на домакинство. От 3 септември община Банско ще предостави списъците с одобрените лица на горските стопанства ТП „ДГС Добринище” и ТП „ДГС Места”, както и НП „Пирин” за закупуване на дървения материал за предстоящия отоплителен сезон. Ще бъдат одобрявани заявления на лица, които са погасили задълженията си към община Банско.

obshtinapetrich

Община Петрич придобива собственост върху имота на бившето помощно училище „Св.Св. Кирил и Методий”, след решение на Министерски съвет. На мястото на бившето помощно училище ще бъде изграден Обединен център за социални услуги. Дневен център за лица с увреждания над 18 г. „Надежда” и Дневен център за деца с увреждания „Слънце” да бъдат преместени в сграда с повече място, която ще позволи да се обособят занимални, кабинети за рехабилитазиця, дворно пространство за отдих и дейности на открито. Още през декември 2017 г. екипът на кмета Димитър Бръчков направи постъпки за придобиване имота. Сградата е неизползваема около две десетилетия, почти е разрушена и ограбена. Общата площ на обекта е 7 372 кв.м. Това е поредният имот, който Община Петрич придобива безвъзмездно.

sedmterilksi6955700 302

Вандали изпочупиха част от указателните табели в един от най-посещаваните национални паркове у нас - парк "Рила" и Седемте рилски езера. Сигналът е подаден от туристи. Табелите са увредени в района до езеро "Окото" - второто езеро. Табелите са съборени на земята, нарушена е конструкцията, както и самите платна на табелите. Едната е с информация за самото езеро, а другата е третостепенна указателна табела с правила за поведение и информация.

bezrabotiva59

В село Кулата няма безработица. Причината е в близостта му до границата с Гърция. Местните хора намират работа в няколкото бензиностанции, казина и магазини, които всеки ден се посещават от гръцки граждани. Селото е на километър от едноименния граничен пункт. В него живеят малко над 800 жители. За препитанието си местните хора залагат доста на гръцките посетители, за които тук е по-евтино. Дори част от надписите пред някои от магазините са на гръцки език. В района на селото има 6 бензиностанции, две казина и три магазина.

svetaolga2e0aed68-9f45-cd7f

Българската православна църква почита днес паметта на Св. равноапостолна княгиня Олга. Тя била съпруга на киевския княз Игор и разпространявала християнството в Русия. За произхода и мястото на раждане на Олга Киевска има най-различни предположения. За повечето историци произходът ѝ е определящ за делата ѝ - тази група застава зад предположението, че Олга Киевска е внучка на княз Борис І и дъщеря на най-малката му дъщеря Ана. Друга версия я представя като дъщеря на самия цар Симеон I. А най-колоритната е, че тя е дъщеря на княз Владимир Расате (първородният, ослепен, син на княз Борис I).

Страница 1 от 487