Нашите честоти

Get Adobe Flash player

SMS поздрави

sms-pozdravi

Слушай онлайн

Слушай с любимия си плейър

                     или ни слушай в tunein:

        tunein logo 2px

Новини

tok34433

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 19-23 ноември 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.

viber image2

Наш слушател ни изпрати клип и снимки, на които се вижда как мъж от ромски произход връзва коня и каруцата си на най-оживената улица в Петрич – „Рокфелер“ и ги оставя там за повече от 20 минути. Мястото е срещу магазин за домашни потреби на „Рокфелер“44. Напоследък имаше няколко тежки катастрофи, предизвикани по вина на водачи на каруци в Сливенско и Старозагорско. Нашият слушател, който ни изпрати материалите, коментира, че това не е единичен случай, в който каруца и кон биват оставяни без надзор на същото място в Петрич.

Четвъртък, 15 Ноември 2018 11:42

Започват коледните пости

От Manager

carkva233i

От днес започват 40-дневните коледни пости, които ще завършат на Бъдни вечер (24 декември). Коледният пост се нарича още Малка Четиридесетница. От днес до празника Въведение Богородично (21 ноември) са забранени венчавките. Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия Син Исус Христос. По време на постите вярващите християни не ядат месо и месни продукти, както и други храни от животински произход - мляко, сирене, яйца. На Никулден - 6 декември, е разрешена консумацията на риба и вино. Изключение се прави за деца, бременни жени, болни и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти. Човек, който се готви за изповед и св. Причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене. Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с изповедника си, като му съобщи и мнението на лекаря. Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение.

991-ratio-bansko-sreshta

Делегация от община Банско, водена от кмета Георги Икономов, бе на официално посещение в град Петрошани, Румъния, по повод честването на 10-годишния юбилей от побратимяването на двата града. Банскалии се срещнаха с кмета на румънския град - Тибериу Якоб-Ридзи. „Смисълът от сдружаването е оказването на взаимопомощ. Споделяне на отговорности и общи ценности. Въпреки разстоянието между нас ние споделяме сходни характеристики на планински градове от две източноевропейски държави и сходни проблеми. Може би затова партньорството ни е успешно. Само за последните няколко години бяхме партньори по три европроекта”, заяви Икономов по време на официалната церемония и покани своите румънски приятели на предстоящите кръгове от Световната купа по ски, които ще са в Банско през следващите три зимни сезона. Банско и Петрошани са партньори по проект „Трансфер на иновациите в здравеопазването”, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси”. Бенефициентът, община Банско, проучи и валидира добра практика от румънската система на здравеопазването, която да бъде приложена в българската община. В тази връзка делегацията от Банско посети болницата и местната пожарна служба, където се запозна със системата за спешна медицинска помощ „СМУРД”. Към всяка пожарна служба в Румъния е зачислен парамедик и оборудван реанимобил, с който се реагира при спешни случаи чрез телефон 112.

768x432-3

В социалната мрежа фейсбук се публикуват снимки на полицаи от Перник чак до Кулата. МВР и жандармерията ще са на пост в целия участък по Е-79, включително събота и неделя. Микробуси на жандармерията се появиха и при Струмяни, Плоската чешма, Симитли и на антените при Благоевград. Вътрешният министър Младен Маринов коментира, че във връзка с протестите - на органите на реда по места е разпоредено да не допускат затваряне на пътища. Протести имаше вчера в Перник Варна, Добрич и София. Освен това се правят и масови проверки на автомобили по заповед на вътрешния министър. В социалните мережи хората коментират, че това е форма за натиск срещу протестиращите. Също по информация от страна на граждани на община Петрич, полицията в града взема „превантивни“ мерки срещу участници в протеста, карайки ги да подписват декларации, че няма да протестират отново.

1c16c516e210dd8881751624cc1315d7 xl

Двама мъже от разложкото село Елешница притежават една от най-големите частни колекции от автентични народни носии. Дрехите, които са основно от средата и края на 19 век, двамата издирват и купуват от наследници на хора, които са ги носили от цяла България и от съседните Гърция, Македония и Сърбия. Иван Чанков и Петър Кърпачев започват да колекционират носии, украшения и оръжия от Балканите, изработвани през 19 и началото на 20 век, преди няколко години. Колекцията им вече наброява десетки автентични костюми и аксесоари към тях, много от които те обличат на празници и събори. За да не бъдат унищожени или откраднати най-ценните носии и аксесоарите към тях, както и оръжията, се съхраняват в сейфове. Двамата приятели продължават да обогатяват колекцията си с помощта на сдружение "Хайдути", което съхранява българските традиции.

580046f59934afb7dc3be77901f9d841

XХIII-то издание на Балканския младежки фестивал “Младостта на Балканите” ще се проведе в Сандански от 16 до 19 ноември. Младите хора от България и балканските страни ще обменят информация, ще разширят контактите си и възможностите за изяви и сътрудничество. Тази година се поставя акцент върху таланта и творчеството на дългогодишни добровлци - художници, музиканти, фотографи, които ще бъдат представени в изложби и работилници. Почти всичкип прояви по време на фестивала ще бъдат в обновения Дом на културата в курортния град. С дефиле на участницие от „Интерхотел Сандански” по улица „Македония” до площад “България” ще започне форумът на 16 ноември в 17,30 часа. Час по-късно на площада ще се извие балканско младежко хоро. Официалното откриване е в 19,00 часа. В следващите дни ще има разнообразни събития, които ще донесат много положителни емоции на участници и зрители. През изминалите 22 години във фестивала са участвали над 12 700 младежи от 27 страни от цяла Европа.

banskod5

Петрич, Банско, Самоков и Сапарева баня ще се борят за приза „Община на 2018 г. за планински туризъм” на Годишните награди на Министерството на туризма. Чрез онлайн вот ще се избират победителите във всяка категория, като срока за гласуване е 5 декември. Всеки може да гласува еднократно за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), но може да се подкрепи кандидат от всяка категория. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове. Подобни опити ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат. Целта на конкурса е да насърчи развитието на българския туризъм чрез популяризиране на туристическите обекти и дестинации, а призьорите ще бъдат обявени на официална церемония на 11 декември в София.

Вторник, 13 Ноември 2018 13:37

Почитаме Св. Йоан Златоуст

От Manager

sv.-ioan-zlatoust

Православната църква почита днес паметта на св. Йоан Златоуст, патриарх Константинополски. Той е оставил най-голям обем богословско творчество в Източната църква. Един от тримата „светители“ –„вселенски учители“, наравно с Василий Велики Кесарийски и Григорий Богослов. Наречен е "златоуст" заради своето красноречие. Св. Йоан Златоуст е канонизиран за светец през 438 г. Един от най-древните паметници на старобългарската литература е тъй нареченият сборник „Златоструй“, който е съставен от българския цар Симеон Велики и съдържа избрани цитати от Златоустовото писмено творчество.

45850266 720769571637157 3216323801918734336 o

Състезатели от 30 спортни клуба на шест държави – България, Македония, Гърция, Турция, Молдова и Украйна, се включиха в турнира за деца – момчета и момичета, в град Петрич. След оспорвани двубои на двата тепиха в зала „Арена Петрич“, купата „Серафим Бързаков“ спечели Ердал Галиб, кат. 53 кг от спортен клуб „Черноморец“-Бургас. Приз за най-добър български състезател заслужи Васил Василев, кат. 30 кг от СК „Добруджански юнак“-Добрич. За най-добър чуждестранен състезател на турнира бе обявен Георгий Калачев от Клуб „Комрот“-Молдова. Главен съдия на турнира беше Венцислав Филчев. Излъчени бяха и останалите призьори във всички категории на осмото издание на Международния турнир „Серафим Бързаков“. Сред официалните гости бяха и едни от най-големите ни борци от близкото минало и настоящето - бронзовият медалист от олимпиадата в Пекин - Кирил Терзиев, вицеолимпийската шампионка Елица Янкова, вицеолимпийският медалист Иван Цонев, световният шампион Николай Паслар, световната шампионка Евелина Николова.

Страница 1 от 504